Incepeturile islamului (secolul al VII- lea)

Mohammed, Mesagerul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) și apariția islamului

La începutul secolului al VII-lea , a fost creată o nouă ordine politică ce a inclus întreaga Peninsulă Arabă, toate teritoriile sasanide, ca și provinciile siriene și egiptene din Imperiul bizantin; vechile frontiere au fost șterse și s-au creat altele noi.
Mohammed صّلَّى الله عَلَيهِ وَ سَلَّم   s-a născut la Mecca, un oraș din vestul Arabiei, probabil în 570. Familia lui făcea parte din tribul qurayș. Multe anecdote consemnate de cei care au scris ulterior despre viața lui vorbesc despre o lume care aștepta un trimis care să-i îndrume și un om în căutarea unei vocații. Rabini iudaici, călugări creștini și clarvăzători arabi prezic venirea unui profet: un călugăr întâlnit de Mohammed pe drumurile sale de negoț spre sudul Siriei } i-a privit spatele și i-a zărit însemnul profeției între umerii{ 
Mohammed مُحَمَّد (ص)   a început să le comunice celor care-i împărțășeau ideile o serie de mesaje considerate revelate de îngerul al lui Dumnezeu, treptat, în jurul lui Mohammed  مُحَمَّد (ص)   s-a strâns un mic grup de credincioși.
În 622 a părăsit Mecca și s-a refugiat într-o așezare situată într-o oază, la 200 de kilometri spre nord, Yaṯrib, care va fi cunoscută ulterior ca madyna. Drumul fusese pregătit de bărbații din Yaṯrib care veneau la Mecca pentru negoț, erau pregătiți să accepte o învățătură exprimată în termeni unui profet și a unei cărți sacre.
Această mutare la Medyna se numește hijra : în secolele islamice ulterioare, termenul va fi folosit cu sensul  de abandonare a unei comunității păgîne în favoarea alteia.
La Medyna, Mohammed a început să acumuleze o putere care iradia spre întreaga oază și spre deșertul din jur, în scurt timp, a fost implicat în luptă armată cu tribul qurayș înlăturând astfel necredință, iar în cursul acestei lupte s-a conturat caracterul comunității.

Hassan bin Thabit poetul lui Mohammed, Mesagerul lui Allah


Când Hassan bin Thabit a împlinit vârsta de șaizeci de ani și a auzit despre islam, a intrat în el și a început imediat să răspundă la atacurile ale Qurayshului, apărându-l pe Muhammad și Islam și făcând furie împotriva adversarilor lor ... Într-o zi, Mohammed le-a spus susținătorilor: "Ce îi împiedică pe oamenii care au sprijinit Mesagerul lui Dumnezeu cu brațele să-l sprijine cu limbile lor ?! Hassan bin Thabit a spus: Eu sunt pentru ea!". 

عَدِمنا خَيلَنا
Să ne moară caii

عَدِمنا خَيلَنا إِن لَم تَرَوها                       تُثير النَّقعَ مَوعِدُها كَداءُ        

  • Să ne moară caii dacă aceștia nu galopează spre voi stârnind valuri de nisip până ajung la Kadaa în Makka.


 

يُبارينَ الأَسِنَّة مُصعِداتٍ                    عَلى أَكتافِها الأَسَلُ الظِّماءُ        

  • Caii aleargă cu viteza sulitelor care se îndreaptă spre gîturile lor, fiindu-le sete de sangele dușman.

 

 

تَظَلُّ جِيادُنا مُتَمَطِّراتِ                         تَلطّمُهُنَّ بالخُمُرِ النِّساءُ          

  • Caii noștri intră tropotind în oraș și femeile ies fluturind valurile să ne sperie caii.


 

فإِمَّا تُعرِضوا عَنَّا اِعتَمَرنا                  وَ كانَ الفَتحُ و اِنكَشَفَ الغِطاءُ      

  • Alegeți! Ori renunțați la luptă astfel încât în Kaaba să ne practicăm ritualul Al-Ԑumra, înlăturând astfel necredință


 

و إلَّا فَاصبِروا لِجَلادِ يَومِ                            يُعِزُّ اللهُ فيهِ مَن يَشاءُ               

  • Ori să vă așteptați la un război a cărei glorie ne a fost promisă de Allah.

© 2020 Maya AlJarrah AlKahhal

  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon